Draadloos opladen

Is het al mogelijk, draadloos opladen?

Je telefoon opladen, je denkt er niet aan en opeens komt dat hart verzinkende bericht. Minder dan 10% batterij, wat daarna in no time 1% wordt voordat je er erg in hebt. Gelukkig gaat binnenkort de dit probleem opgelost worden. Draadloos opladen van je smartphone. De opladers bestaan al, maar het zijn zwakke opladers die uren duren en je moet de telefoon ongeveer bovenop de oplader leggen want de afstand is niet heel ver. Het is ook nog eens niet mogelijk de telefoon te gebruiken tijdens het opladen. Gelukkig gaat in 2016 de eerste draadloze opladers tevoorschijn komen die wel kunnen werken. De afstand die de oplader kan overbruggen zal dan 1 tot 2 meter zijn, ideaal voor een station naast je bed of bank bijvoorbeeld.

Welke opties zijn er onder andere?

Er zijn diverse bedrijven die zijn begonnen met het ontwikkelen van deze technologie. Zo is er een oplaadstation wat gebaseerd is op radiogolven. Dit oplaadstation heeft diverse antennes, die het apparaat dat opgeladen moet worden, volgen. Deze antennes zenden een golf uit op 5,8 GigaHertz, en bereiken een vermogen van 1 Watt op 4,6m afstand! Op anderhalve meter bereikt deze opladers zelfs 4 Watt. Chip

Een wat minder bekende is de uBeam. Deze wil op Ultrasoon niveau zijn energie overbrengen. Wel is er een recht lijn tussen het oplaadapparaat en het station nodig. Het voordeel ervan is dat er meer energie verstuurd kan worden. De technologie is er alleen nog niet want er is energie verlies in het apparaat, daarna raakt hij energie kwijt aan de lucht en ok nog eens een verlies bij het te ontvangen apparaat.

De andere vorm is een manier via de Wi-Fi. Het doel is om binnen tien meter van de router apparaten op te laten laden. Het grote nadeel hiervan is dat het niet echt op demand werkt. De Wi-Fi zal dus non-stop pakketjes energie uitzenden. Niet echt energie zuinig en er is ook nog een mogelijkheid dat dit het Wi-Fi netwerk verstoord.

Helaas nog even wachten

Voorlopig zijn al deze manieren perfect met elkaar te vergelijken op het gebied van energieverplaatsing. Alle opties zijn nog onderontwikkeld en nog niet geschikt voor commercie. De oplaadkabeltjes en de hoge prijs van Apple-kabeltjes moeten we voorlopig nog ondergaan.

One Thought on “Draadloze opladers gaan komen in 2016

  1. Pingback: Draadloze opladers gaan komen in 2016 | Gevelre...

Post Navigation